Så förenar svenska TRINE nytta med lönsamhet

Göteborgsbolaget Trine vill utrota energifattigdomen.

Så förenar svenska TRINE nytta med lönsamhet

Av Redaktionen | 2017-12-01

Det blir allt svårare att hitta investeringar och sparformer som är ”rena” både när det handlar om miljö men även ens samvete.

På redaktionen gillar vi företag som tänker på hållbarhet, miljö och att göra rätt för sig. Därför tänkte vi tipsa er läsare om Trine, ett svenskt bolag med rötterna från Göteborg som gör det möjligt för privatpersoner och företag att investera i solenergiprojekt i Afrika och andra tillväxtmarknader.

Via en egen crowdfundingplattform låter man vanliga privatpersoner investera och låna ut pengar till olika solenergiprojekt. Med låga minimuminsatser (från €25 och uppåt) och en årlig avkastning på 5-8%, beroende på projekt, har företaget lyckas attrahera många svenska sparare.

Men även stora investerare har fått upp ögonen för bolaget bolagets affärsidé. Nu i somras säkrade Trine själva en investering på 58 miljoner kronor. Investeringsrundan var ledd av Gullspång Invest.

Profit with purpose

Det som vi gillar mest med Trine är faktumet att det inte handlar om någon välgörenhet. Man har en bra och genomtänkt affärsmodell som baseras på ledorden ”Profit with purpose”.

Kort förklarat går det till på följande sätt:

Trine hittar företag som arbetar med solenergi och har en tydlig tillväxtpotential. Man tar kontakt med företagen för att se om de är intresserade av ett samarbete (i form av företagslån och kredit). Pengarna som används till lånen kommer från privatpersoner och företag som investerar via Trines crowdfundingplattform. (Innan Trine tagit in bolaget till sin plattform har man också gjort en ordentlig due diligence på det aktuella bolaget.)

Den årliga avkastningen från lånen delas sedan mellan TRINE och de som investerar på plattformen.

Profit with purpose – bild från ett pågående projekt i Tanzania.

Lokal närvaro

För att konceptet ska fungera krävs också lokal närvaro. Med kontor och anställda i Nairobi, lyckas bolaget ha en nära relation med företagen och entreprenörerna som man arbetar med.

Vi på redaktionen kontaktade Hanna Lindquist, Trines kommunikationsansvarig, för att ställa några korta frågor och ta reda på lite mer om bolaget och framtidsplanerna. Hanna arbetar sedan en månad på företagets kontor i Nairobi.

Vilket problem löser ni?

– Problemet som många lokala företag har är begränsningen av kapital som krävs för att växa.
Det är handlar om duktiga företagare med bra idéer som kan påverka och förändra levnadsstandarden för många runtomkring sig.

Hur ser utvecklingen ut för era bolag?

– Det är spännande att se hur snabbt utvecklingen gå. Vissa av bolagen som vi arbetar med har en försäljning som ökar 10-20% per månad. Uttan den finansiering som våra investerare bidrar med skulle det inte ha varit möjligt.

Får ni någon feedback från svenska sparare?

– Absolut! Majoriteten av våra sparare känner en stolthet över att deras sparande leder till hållbarhet och förbättrad livsstil för andra.

Vi tackar Hanna för att hon tog sig tid att att svara på våra frågor och önskar henne och resten av teamet lycka till.

I dagsläget (med bl.a. nollänta på sparkontot) känns Trine verkligen som ett klokare och smartare alternativ att investera och spara pengar. Samtidigt är man med och påverkar och höjer levnadsstandarden för många. Vissa av projekten som bolaget arbetar med sker i områden som idag totalt saknar elnät!

För er som är intresserade och vill veta mer om Trine och de aktuella projekten rekommenderar vi att besöka företagets hemsida och Facebooksida. Där hittar ni mer information om pågående kampanjer och bilder från aktuella projekt.