Crowdfunding

Crowdfunding är en investeringsform som blivit allt mer populär den senaste tiden, både utomlands och i Sverige.

Vad är crowdfunding?

Crowdfunding innebär att man säljer ut små andelar (aktier) av sitt företag till en större antal investerare än vad man gör traditionellt. Tidigare vad det praxis att låta ett fåtal tyngre investerare gå in med större belopp eller söka lån hos banken. Tack vare crowdfunding erbjuds nu ett större antal intressenter investera mindre belopp.

Webbplatser för crowdfunding

Insamlingarna och investeringarna sker via s.k. crowdfunding-webbplatser som står under Finansinspektionens tillsyn. I Sverige finns flera aktörer med olika inriktningar; fastigheter, nystartade bolag eller redan etablerade bolag med beprövad koncept och hög omsättning. Som en investerare måste man oftast skapa ett konto på webbplatserna för att få tillgång till all finansiell information och för att kunna teckna aktier.

Presentation av företaget och affärsidé

Företagen som söker pengar gör en presentation av sin affärsidé, bolaget och sitt team samt en affärsplan där de tydligt redogör vad pengarna ska gå till samt vilken avkastning de räknar med att erbjuda längre fram. De som är intresserade brukar också ges möjligheten att ställa frågor direkt till ägarna för diskutera eventuella frågor eller funderingar.

Unika investeringserbjudanden

Erbjudanden kan se ut på olika sätt, vissa företaga erbjuder endast andelar, andra erbjuder rabatterade produkter i samband med erbjudandet och vissa fall handlar det endast om donationer. Det är helt upp till företagen att bestämma hur de vill utforma sitt erbjudande.

Investeringsmål

Det brukar också vara vanligt att företagen sätter upp investeringsmål (belopp på t.ex. 1 miljon kronor) som måste bli fulltecknade för att crowdfunding-kampanjen skall gå igenom. Som investerare betyder det att man inte köper aktier på en gång utan endast anmäler sitt intresse för att teckna när målet har uppfyllts.

Risker med crowdfunding

Som med alla typer av investeringar finns det självklart även ett riskmoment. Är du intresserad av att investera i något bolag rekommenderar vi att göra hemläxan och läsa på om bolagen och affärsidén. Undrar du något som inte står med i presentationen? Ställ en fråga till de ansvariga. Titta också på individerna som driver bolagen. Ibland handlar det en unik idé och en annan gång är det personerna som driver bolagen. Lägg sedan på lite magkänsla blandat med sunt förnuft.

Fast risken är kanske något högre med crowdfunding än andra investeringsformer är den framtida belöningen definitivt värt det. Det också mycket mera spännande då man tillsammans med andra går in i tidiga skeden och får följa bolagens utveckling på nära håll.

Frågor om crowdfunding?

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att använda kontaktformuläret nedan. Vi kommer även inom kort att skapa en FAQ-del där vi kommer samla svaren på de vanligaste frågorna.