Bristen på transparens ledde till en ny form av hjälporganisation

Teamet på Help to Help
Teamet på Help to Help. Foto: Kristofer Persson, Help to Help

Bristen på transparens ledde till en ny form av hjälporganisation

Av Redaktionen | 2017-09-13

Vi har tidigare skrivit om hur crowdfunding används som finansieringsform vid olika sociala projekt. Nu vill vi uppmärksamma den svenska hjälporganisationen Help to Help som använder crowdfunding för att hjälpa studenter i Tanzania.

Om någon har ont – skickas läkare. Om någon är hungrig – skickas mat. Vad skulle hända om det inte skickades någonting alls, utan istället investerades i landets unga?

Men den inställningen grundade Malin Cronqvist hjälporganisationen Help to Help. Vi ställde några frågor om utmaningarna, framtidsplanerna och hur folk kan vara delaktiga och hjälpa organisationen i sitt arbete.

Vad tycker har varit mest utmanande sedan starten av Help to Help och hur har du tacklat det?

Vi har hela tiden velat ligga i framkant vad gäller att kunna erbjuda ett enkelt, digitalt och transparent sätt att bidra. Men att göra det kräver resurser i form av utvecklare och som liten organisation har vi begränsade möjligheter att anställa programmerare. Samtidigt får vi varje vecka förfrågningar från personer som vill engagera sig och bidra med sin kunskap. Därför har vi skapat ett hackaton-koncept där utvecklare under en helg får koda nya features på vår plattform. På så sätt crowdsourcar vi kompetens och erbjuder samtidigt ett meningsfullt sätt att engagera sig.

Vi håller också på att implementera en micrsoservice infrastruktur där vi bland annat drar nytta av utvecklingen inom headless ecommerce för att på så sätt kunna dra nytta av etablerade crowdfunding-koncept samtidigt som vi kan erbjuda våra donatorer en unik och anpassad upplevelse.

Grundaren av organisationen, Malin Cronqvist. Foto: Kristofer Persson, Help to Help

Det långsiktiga målet med att opensource:a vår plattform är att vi kan få kraften av att ha en hel utvecklingsavdelning samtidigt som vi inte behöver ta kostnaden för att ha dem anställda. Den som är intresserad av crowdfunding och att engagera sig får gärna höra av sig till oss via info@helptohelp.se för att veta mer.

…den yngre generationen är enormt drivna, uppfinningsrika och de kräver förändringar

Ser du ljust på utvecklingen i Tanzania när det kommer till utbildning?

Ja det gör jag, eller rättare sagt jag vägrar göra annat än att se ljust på det. Det finns stora utmaningar och dessvärre fattar de sittande politikerna inte alltid de mest genomtänkta besluten. Men den yngre generationen är så enormt drivna, uppfinningsrika och de kräver förändringar. Om de ges möjlighet till utbildning kommer dem att driva på förändringar inom utbildningssektorn. Lyckas man dessutom ta till vara på den tekniska utvecklingen som ser framtid väldigt ljus ut. Men det är inte enkelt – det kräver långsiktiga satsningar och tålamod!

Hur kommer det sig att du valde crowdfunding för Help to Help? Blev du inspirerad av andra organisationers sätt att arbeta och samla in pengar?

Jag frustrerades något enormt över bristen på transparens i många organisationer och att det var så svårt att som givare få återkoppling på hur ens bidrag gjort skillnad. Det är givetvis enklare att ge personlig återkoppling när man är en liten organisation. När jag började plugga på KTH fick jag upp ögonen för crowdfunding och tänkte att det skulle vara ett bra sätt att effektivisera återkopplingen och bibehålla transparensen även när vi skalade upp Help to Help. Vi blev antagna till KTHs studentinkubator och på den vägen är det. Att vi har varit med och drivit en positiv förändring i hela branschen och myntat begreppet #HelpTech känns kul!

Slutligen, hur kan våra läsare stödja ert arbete?

Det bästa sättet är helt enkelt genom att crowdfunda utbildning för våra studenter på vår hemsida. Där kan man även läsa våra studenters uppdateringar om hur deras studier går. Givetvis kan man också följa vårt arbete löpande på sociala medier.

Vi tackar Malin för att hon tog sig tid att svara på våra frågor och önskar henne och resten av teamet ett stort lycka till med sitt fortsatta arbete. Gå gärna in på deras hemsida och läs mer om deras arbete.