Svenska forskare har tagit fram tester som ska minska onödig användning av antibiotika

Per Stålhanske, PdD och ledamot i PCE AB.

Svenska forskare har tagit fram tester som ska minska onödig användning av antibiotika

Av Redaktionen | 2017-12-12

Svenska PCE AB har tagit fram unika snabbtester som gör det möjligt att upptäcka infektioner samt ge indikation om behov av antibiotika finns. Nu vill bolaget växa och välkomnar därför nya investerare via en crowdfundingkampanj på FundedByMe.

I kampanjen välkomnar bolaget både mindre och större investeringar. Aktiepriset är satt till 167 kr vilket också är minimumbeloppet för att få bli delägare.

Vi på redaktionen kontaktade Kjell Törnlund, kommunikationsansvarig på PCE AB, för att fråga lite mer om framtidsplanerna och den pågående crowdfundingkampanjen.

Grattis till en bra start på kampanjen! Har ni fått en indikation på vilka det är som har visat intresse?

– Många av investerana är faktiskt branschkollegor, alltså läkare och sjuksköterskor. De ser ett tydligt behov och användning för våra produkter. Vi välkomnar också privatpersoner från olika segment som vill satsa en slant. Vi gillar det eftersom vi tycker att även vanligt folk skall kunna äga detta fantastiska test. Vi vet att det kommer att bli en bra kandidat till kampen mot antibiotika resistens som ökar enormt, främst i utvecklingsländer. Testerna kommer att minska överförskrivningen av antibiotika som idag blir ett allt större problem.

Hur kommer det sig att ni valde crowdfunding som finansieringsform?

– Vi valde crowdfunding för att det är en modern metod, lätt att använda, får stor spridning på kort tid och sist men inte minst, där finns även vanliga människor.

Vilka länder kommer ni satsa på när det kommer till marknadsföring och försäljning?

– I första hand kommer vi att marknadsföra oss i utvecklingsländer som Ghana, Indien, Vietnam, Kina mm. Sedan Europa och sist kommer Skandinavien eftersom behovet än så länge inte är så stort här. Det är en global KAMP!

Både för vården och privatpersoner

Bolaget har skapat två grupper av tester; en som kan användas i vården och en annan av privatpersoner (självtester). Både är dock baserade på samma metodik som ni kan läsa mer om på företagets hemsida.

Testerna är snabba, pålitliga och billiga vilket sparar både tid och kostnader för vården och enskilda individer. På ca 20 minuter får man ett svar som annars skulle ta dagar eller t.o.m. upp till en vecka att få fram. I den bemärkelsen så kortas även väntetider för både privatpersoner och sjukvårdspersonal. Bolaget har även räknat med att vissa risker med sjukhusrelaterade sjukdomar som t.ex. vårdrelaterade infektioner kommer att minska eftersom patienten kan stanna hemma när testet blir negativt.

Spännande bolag med bra framtidsmöjligheter

PCE är ett spännande företag med en kunnig och erfaren styrelse. Det ska bli intressant att följa bolagets resa. Vi tror att utvecklingsländerna kommer utgöra en stor del av bolagets intäkter. På många håll i världen saknas idag möjligheterna att göra bra och pålitliga tester. På grund av låga produktionskostnader kommer man även kunna att hålla nere priset för testerna. Ett annat plus är att de inte kräver någon förkunskap eller speciell träning för att kunna tydas och användas.

Det som talar för att bolaget ska lyckas är följande:

  • Kostnaden för utveckling och framtagning är redan gjord
  • Bolaget agerar på en världsmarknad
  • Man har möjlighet till flera nya intäktskällor via licensiering med andra parter
  • Bolaget är en intressant uppköpskandidat

För den som är intresserad och vill veta mer om den pågående kampanjen rekommenderar vi att besöka den aktuella kampanjsidan på FundedByMe.

SHARE