Skor med socialt ansvar

Amrose Paris - handgjorda skor från Iran.

Skor med socialt ansvar

Av Redaktionen | 2017-07-31

Fler och fler nystartade modeföretag väljer crowdfunding för att finansiera början av sin verksamhet samt för att få in de första kunderna.

Amrose Paris är ett nystartat skoföretag som i dagarna säkrat finansiering på den franska crowdfundingsajten Ulule. Företaget säljer handgjorda skor som tillverkas av kvinnor i Teheran.

Daniel på redaktionen ställde några korta frågor till Océane Castanet, grundaren av märket.

Hur kom du på idén till skorna?

– Jag upptäckte skorna av en slump när jag reste runt i Tehran förra året. Jag blev kär vid första ögonkastet, speciellt i crochet-detaljerna samt när jag fick reda på hur de tillverkades. Det var också de första hand-virkade skorna jag hade sett.

Jag upplevde dock att skorna var lite väl primitiva för att kunna säljas kommersiellt på den europeiska marknaden. Skorna saknade t.ex. sula, något som man inte kunde tillverka på plats. Därför har vi nu hittat en en skofabrik i Portugal där vi gör slutfinishen på skorna.

Vad har varit svårast hittills?

Den Iranska marknaden håller sakta men säkert att öppnas upp, dock så tar saker och ting väldigt lång tid, speciellt det administrativa. Vi känner oss dock positiva, då vårt arbete även handlar om att bygga relationer mellan Iran och Europa. Därför är vi beredda på att processen kommer att ta tid.

Varför valde ni crowdfunding och Ulule som plattform?

– Vi valde crowdfunding eftersom vi anser att det är det bästa sättet att finansiera ett projekt utan att behöva ta banklån. I stället får vi stöd av vanligt folk och konsumenter som gillar vår produkt och företagsvision.

Ulule är den mest kända franska plattformen för crowdfunding. Vi har fått bra exponering tack vare deras plattform.

Är crowdfunding populärt i Frankrike?

– Fler och fler nystartade franska företag väljer crowdfunding som ett finansieringssätt istället för att gå till banker eller låneinstitut. Det är ett perfekt sätt att snabbt komma igång med sin idé.

Hur ser framtiden ut för er, har ni fler produkter i pipeline?
– Självklart så är detta bara början för oss. Vi kommer tillverka och släppa flera skomodeller samt skor med lädersula. Sedan har vi också några överraskningar på gång som vi ännu inte kan berätta om…

Vi tackar Océane för att hon tog sig tid att svara på frågorna och önskar henne och teamet på Amrose lycka till. Här hittar ni företagets hemsida.