Nu kan du crowdfunda din nästa konsert

Mer crowdfundade konserter till folket! Foto: Anthony Delanoix, Unsplash

Nu kan du crowdfunda din nästa konsert

Av Redaktionen | 2017-06-23

Fick inte se sitt favoritband spela live – tog saken i egna händer och startade Signe, en crowdfundingsajt för konserter.

Daniel Engh och Jonas Siltamäki Håkansson står bakom den nya crowdfunding-sajten Signe som riktar sig musikintresserade. På Signe kan fans, artister och arrangörer skapa och finansiera spelningar och konserter. Sajten riktar sig främst sig till privatpersoner på mindre orter, som genom att gå samman kan delvis finansiera konserter och på så sätt minska risken för arrangörerna.

Killarna har pluggat Music and event management samt datateknik och träffades när de båda jobbade på SVT.

Vi ställde några frågor till Daniel Engh, initiativtagaren till den nya plattformen.

Hur kom ni på idén till Signe?
– Idén uppkom egentligen efter att jag var rätt sur på att inte få se mitt favoritband spela live i staden jag pluggade i. Det var en typisk svensk småstad som hade 1-2 liveställen. En dag så frågade jag en av arrangörerna om de inte kunde boka bandet i fråga då de var grymma plus att jag hade säkert 15 vänner som också skulle komma på en eventuell spelning. Arrangören förklarade snällt att de inte hade de ekonomiska resurser som krävs för att ta sådana risker. Jag blev sur och det var väl först några dagar efter som jag började förstå vad arrangören menade. Varför skulle han riskera att lägga ut massa pengar på en konsert utan att veta hur intresset såg ut, säger Daniel Engh.

– Här började idén om att man borde kunna vända på steken, dvs att fansen hjälper arrangören med vad som ska bokas och delvis finansierar det hela. Crowdfunding var en mycket passande metod, säger Daniel.

Fler livekonserter åt folket helt enkelt!

Vad har ni för vision för plattformen?
Vi vill ha en plattform där fans ska kunna vara med och påverka vad arrangörerna ska boka. Det är ju trots allt de som går på spelningarna. Vi vill också göra det möjligt för mindre arrangörer att våga arrangera fler konserter. Genom Signe får man en bild över intresset innan en bokning görs och på så sätt behöver de ekonomiska riskerna inte vara så stora. Fler livekonserter åt folket helt enkelt!

Ser ni detta som ett ideellt projekt eller har ni ett vinstintresse?
– Det startade som en kul grej men vi har sett en tydlig efterfrågan och ett intresse från folk i musikbranschen där vår tjänst faktiskt kan bidra med något. Fortsätter vi att göra bra ifrån oss så är vår förhoppning att vara vinstdrivande.

Idag drivs Signe som en enskild firma men ska inom kort flyttas över till ett aktiebolag.

Vi gillar idén och önskar killarna ett stort lycka till med projektet! Här är länken till den nya plattformen.