Facebook öppnar upp för crowdfunding

Facebook lanserar Fundraisers. Illustration: Facebook.

Facebook öppnar upp för crowdfunding

Av Redaktionen | 2017-04-02

Crowdfunding används mer och mer i samband med personliga insamlingar för olika välgörande ändamål.

Fenomenet har sin ursprung i USA men har nu även spridit sig till Europa och resten av världen. Insamlingarna kan gälla studiemedel, läkarvård, hjälp med boende eller andra sociala projekt där det handlar mer om samhällsnytta än vinstintresse.

För att inte förlora marknadsandelar till andra crowdfundingsajter som t.ex. Indigogo, Kickstarter, GoGetFunding och GoFundMe har Facebook lanserat en tjänst som de kallar för Personal Fundraisers. Personliga fundraisers låter folk samla in pengar till sig själva, vänner eller något projekt som gäller välgörande ändamål. Funktionen är dock ännu inte tillgänglig för oss i Sverige. För närvarande är det endast icke vinstdrivande företag i USA som har möjligheten att använda tjänsten. Detta då Facebook vill testa alla funktioner och hela insamlingsflödet från kampanjstart till mål innan de lanserar tjänsten värden runt.